om safesounds

Det startede med...

En dag tog jeg forbi min ven Jesper. Han var dybt frustreret og fortalte, hvordan han på de årlige sikkerhedskurser for elektrikere oplevede, at elektrikerne ikke gad undervisningen. At kurserne ingen effekt havde på optimeringen af sikkerheden i hverdagen. Han fortalte bl.a., at elektrikerne sjældent benyttede de påbudte sikkerhedshandsker i deres arbejde.

Han spurgte, om jeg ikke kunne lave en lydfortælling om el-sikkerhed. En lydfortælling, som måske kunne øge interessen for el-sikkerhed?

En snak hos en kursusunderviser efterfølgende bekræftede Jespers udsagn om undervisningens manglende gennemslagskraft og virkning på elektrikernes omgang med sikkerhed. Derfor begyndte jeg at producere den første Safesounds produktion, der tog afsæt i en el-ulykke på Svanemøllens S-togsstation.

Og hvorfor lige lyd?

Da jeg var syv år gammel i begyndelsen af 1960’erne, kom min flyvemekanikerfar hjem fra USA med en 15 centimeter lang genstand, der mest af alt lignede en raket. Der hang dog en ledning og en øreprop dinglende fra siden. Jeg satte ledningen på et nedløbsrør og øreproppen i øret. Først var der stille, men da jeg drejede på den røde top, skete der noget helt magisk; der kom ikke bare lyd ind i mit øre, men stemmer på forskellige sprog, musik og en hel masse skratten, som skiftede hver gang, jeg drejede på toppen. Hele den store verden udenfor, kom ind i mit lille øre igennem nedløbsrøret – eller radioen, som jeg senere lærte, at den underlige genstand hed.  

Den magiske oplevelse med lyd har jeg senere taget med mig videre som en besættelse og fascination, jeg ønsker at formidle videre til alle – for måske jeg kan give dem samme oplevelse, jeg havde som syvårig?

Vores ambition

Safesounds fortæller historier om sikkerhed og arbejdsmiljø på en helt ny måde. Her rejser fagfolk ind i deres eget faglige erfarings- og følelsesunivers, hvor de udfordres af lærerige og sanselige oplevelser. De konkrete skildringer fra virkelige arbejdssituationer skal rejse almene problemstillinger: Om sikkerhed, omsorg for eget liv, kollegaernes og de pårørendes liv.

Lydhistorierne rammer lytterens følelser direkte og skaber en opmærksomhed og et engagement, som ikke kun hæver arbejdspladsens sikkerhed, men også flytter sindet.

Hos Safesounds suges fagfolkene ind i historierne igennem lydens evne til at skabe billeder. Modstanden mod at blive undervist i sikkerhed bliver erstattes af en lyst til lære mere og ikke mindst udveksle anekdoter erfaringer om usikre arbejdssituationer med kollegaerne. 

Samtidig bliver lydhistorierne hos fagfolkene som en lærerig ørehængererfaring , længe efter de er gået ud ad døren for at hamre, bore eller lave andre manøvrer, der kræver lige så meget teknisk snilde som god sikkerhed.

Jeg er cand.mag., lydhistorie producent og facilitator, og jeg udgiver undervisningsmateriale til en lang række organisationer.

Kenn Carlsen, Ejer af Safesounds

Jeg er tonemester, freelance lydproducent, og uddannet fra Den Danske Filmskole. Jeg har produceret lyd til tv serier, dokumentarfilm og flere spillefilm.

Allan Holmberg, Tonemester